Pentru oameni Crăciunul şi Anul Nou reprezintă o perioadă când familia se adună la o masă bogată în jurul bradului de Crăciun, însă animalele sunt predispuse la numeroase accidente. Câteva exemple sunt: consumul accidental sau intenţionat de anumite dulciuri sau rămăşiţe ale mesei festive, consumul unor plante,etc.
- Ciocolată
Animalele sunt mult mai predispuse la intoxicaţia de ciocolată decât oamenii, substanţa dăunătoare fiind teobromina (dependentă de doză). Cea mai periculoasă este ciocolata simplă sau cea neagră, care conţine un % mai mare de teobromină, ciocolata pentru gătit respectiv praful de cacao, dar prezintă un pericol şi ciocolata albă.
Simptomele care apar la aprox. 24 ore includ: vomă, excitabilitate, durere abdominală, tremurături musculare, etc. Nu există un tratament specific, pacienţii vor primi îngrijire bazată pe gravitatea simptomelor. Mulţi pacienţi fac o recuperare totală dar uneori această intoxicaţie poate este fatală. În unele cazuri problema poate să fie nu numai ingestia de ciocolată ci şi ambalajul ( din hârtie, folie de aluminiu, etc.).
- Struguri, stafide
Intoxicaţia cu aceste fructe poate cauza probleme renale, şi în ultimul caz insuficienţă renală fatală. Cel mai îngrijorător factor este că nu există nici o modalitate de a prevedea care animal este mai sensibil: un câine poate mânca struguri/stafide de mai multe ori de-a lungul vieții fără nici o problemă în timp ce un alt animal poate dezvolta insuficienţă renală după câteva bucăţi. De aceea în cazul în care se observă consumul acestor fructe indiferent de simptomatologie este recomandat consultarea unui medic veterinar.
- Xyilitol
Acest îndulcitor natural se găseşte în cantităţi mici în numeroase fructe şi legume şi se foloseşte în produse de patiserie pentru diabetici. Intoxicaţia poate provoca două probleme majore:
– Hipoglicemia (depinde de doză)
– Insuficienţă hepatică (nu depinde de doză, chiar o cantitate minimă poate produce probleme)
Simptomele hipoglicemiei apar la câteva ore după ingestie iar dezvoltarea insuficienţei hepatice poate să dureze câteva zile.
- Alte alimente periculoase
Câteva alimente care prezintă un pericol pentru animal însă frecvent sunt trecute cu vederea sunt: ceapă, usturoi, praz, arpagic, etc.; chiar dacă sunt gătite aceste pot provoca vomă/diaree şi posibil anemie hemolitică. Arahidele, nuci de macademia pot cauza vomă sau diaree şi în cazuri mai severe afectează sistemul nervos şi musculatura.
- Alte pericole
Plantele prezintă o problemă majoră mai ales în timpul sărbătorilor: crinul (toată planta) este toxic pentru pisici (la câini nu), determinând leziuni renale indiferent de cantitatea ingestată.
Plantele tradiţionale cum ar fi iedera sau vâscul pot provoca salivare însă fără vomă. Poinsettia de obicei provoacă doar o iritaţie stomacală / intestinală la pisici, dar simptomele se pot agrava.
Ingerarea frunzelor de brad pot provoca iritaţie sau chiar obstrucţie stomacală sau intestinală.
Câinii şi pisicile otrăvite alcătuiesc un procent mare de pacienţi văzuţi ca situaţii de urgenţă la cabinetele veterinare în timpul perioadei de vacanță.
Păstraţi animalele în siguranţă şi Sărbători fericite !
Dr. Sepsi Virág-Ágnes