repulo-kutyaMicrocsip beültetés és leolvasás:

csippleolvasó2Mikrocsip az egészségügyi könyvben:

csippleolvasó a könyvben2

Hitelesített útlevél külföldi utazásokhoz:

hitelesített útlevél2Egészségügyi könyv:

carnet de sanatate

A kedvencek szállítására vonatkozó külföldi törvények ezen a linken elérhetőek:

Egyéb hasznos információk, ezen a linken:

Az Erdélyi Magyar Televízió a Noé Bárkája Állatorvosi Rendelővel készített riportja:

” Ha valaki nem akar házi kedvence nélkül elutazni, elviheti magával külföldi nyaralásainkra. Fontos azonban szem előtt tartani az uniós előírásokat. A házi kedvenc útlevelétől vagy szállító dobozától elkezdve, a kiránduló állatok számára is oda kell figyelni, mert ha meghaladja a megengedett határt, állatkereskedéssel büntethetnek.
Azoknak, akik nyári külföldi kirándulásukra is magukkal vinnék kedvenceiket, érdemes odafigyelniük néhány uniós előírásra. Ezek szerint a kisállatnak kötelezően kell legyen uniós útlevele és beépített mikrochipje. Emellett az oltások terén is többféle elvárás van.
dr. Pálosi Csaba
állatorvos

„Olaszországba három hónaposnál kisebb kutyát nem szabad bevinni, a Skandináv országokban, Norvégia, Svédország, Anglia, Írország, ezekbe csak, ha a veszettség titert megnézetik.”
Vagyis ezekben az országokban plusz feltétel, hogy érvényes veszettség elleni oltással is rendelkezzenek, mondja a szakorvos
Az Uniós követelmények szerint fontos az is, hogy mekkora szállítódobozba helyezzük a házi kedvencet. A jóléti törvények szerint ugyanis legalább tíz centi kell legyen a fej és az utazóláda teteje között. A hat kilónál kisebb kutyák kézipoggyászban is és utazhatnak, de ez az utazási társaságoktól is függ.
Rodica Popa
„Az én kutyámnak van minden szükséges papírja, de hiába, hiszen így is problémák vannak, ha vonattal vagy busszal utazunk akarunk utazni, mert ezt az egészet nem  szabályozzák.”
A gazdi hozzátette, repülőn sem tudta szállítani kedvencét, mert kevés társaság fogadja ezt el. Legkönnyebb autóval kirándulni a kedvencünkkel, de jó, ha ilyenkor van állatszállító ketrec. Ha nincs, akkor nem a vámőrség, hanem annál inkább az autópálya rendőrségek büntetnek meg azért, mert a kutya nem utazik biztonságban. Az Unió tagországaiban legfeljebb öt háziállat külföldi utaztatása engedett, különben állatkereskedéssel vádolhatnak.”

A teljes riport ezen a linken hallgatható.